11 Most Important SEO Factors You Need to Do !

In this article, we will discuss 11 most important factor that you should consider to make a SEO friendly website.

What Are the Most Important SEO Ranking Factors?

The 11 Essential SEO Ranking Factors You Need to Rank #1 in 2019

  1. Optimize URLs:

    Optimize-URLs

    Sometimes a web designer or site content management system (CMS) build an unnecessary address with irrelevant and meaningless characters in the form of an address. URLs are very important for crawling and communicating with other sites and pages.

    Solution: Make sure the URLs of your pages are optimized (means Short, descriptive URLs are optimal. It is very important the URL for your webpage contains your keyword phrase and strip your URLs of stop words like ‘and’, ‘with’,‘a ‘,‘ the’ etc, these words add nothing of value to your URL, Don’t use underscores)  for the popular search engines.

  2. Site Speed Optimization:

    Site-Speed-Optimization

    One of the most important parameters that play a key role in Google’s ranking algorithm is the speed of loading pages on your site.
    Solution: By using the free tools from Google and other reputable sites such as webpagetest and gtmetrix, check the speed of your site pages and, according to its recommendations, improve the speed of your site.
    https://www.webpagetest.org/
    https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
    https://gtmetrix.com/

  3. Optimize internal links:

    Page Rank or authority of a page is one of the factors that Google is using for ranking. A higher page rank gives you a better chance of increasing your site’s rank in the search results.
    Solution: Check your internal link building and make sure you do not link to unnecessary pages.

  4. Fix crawler problems:

    Web designers use pop-ups to show some important content, but unfortunately, they do not add a link to return to the site. It makes the problem for the user and for search engines. It means that by using pop-ups in a bad way Google will not show your main pages in the search result.
    Solution: If you used pop-ups, block it in the robos.txt file or use the nofollow tag to keep track of the robots.

  5. Javascript optimization:

    Search engine crawlers spend a lot of time crawling and navigating JavaScript code. Although search engines are taking better at executing JavaScript, they are not great at it. In addition, JavaScript code sometimes prevents crawling of important content and links. If your site has many JavaScript codes, make sure that these codes do not prevent the search engine from reading the information.
    Solution: Optimize JavaScript code for search engines, especially Google’s robots, to the extent that there is no error and all pages are indexed to the best possible.

  6. Optimize schema markup:

    According to search engines for moving from the web to a semantic web site, it is vital that the pages of your sites are marked on schema.org.
    Nowadays, search engines such as Google, Yahoo, and Bing create a new HTML code that helps them better understand the web, as a result of Schema.org’s collaboration. There are a variety of schemas or designs that you can use to make your products, services available to search engines.schema markup

    Solution: Check your site’s HTML and make sure it is designed based on schema markup. You can use the online tool “Test Structure Data Tool” to test your schema markup.
    https://search.google.com/structured-data/testing-tool

  7. UX optimization:

    If the experience of visiting your website is pleasant for users, it will be pleasant for crawlers. Google also has a user-experience signal in its Panda algorithm. It is very important to make sure your user experience is good on your website.
    Solution: You can use the analysis tools to determine if your site is successful from the user experience factor.
    You can hire people to find the scenarios of your company to take feedback and implement it.
    Add search feature on your site. This will make people feel alive. Then make sure the words that are being searched reached to the correct page.

  8. Optimization Code / Content:

    If you are looking at an e-commerce site, you will find that they categorize your products based on categories and sub-categories this is a very good action for people, but not for search engines.
    The content below is less important to search engines, so try to move the content before your product.
    Solution: Using the HTML section, move your product description to the product before the photo and try to bold your text.

  9. Use the suitable HTML tag for page templates:

    Search engines use HTML content tags to understand relationships of context. Using the suitable HTML tags in the templates of pages optimizes your content and increases its relevance to other pages.
    Keep in mind that the relationship between tags should be logical.
    Solution: Make sure to use the tags from H1 to H4, the description tag and the alt tag for the images in your template is important too.

  10. Google console (webmaster tool):

    Google-console-(webmaster-tool)

    Make sure your site is registered and active in the Google webmaster tool. This tool allows Google to send notification about the issues on your website.
    https://www.google.com/webmasters/
    Please note: The same tool is available in other search engines.

  11. AMP: Accelerated Mobile Pages:

    Although Google has repeatedly stated that AMP: Accelerated Mobile Pages is not a factor in ranking, many have guessed that AMP might soon become one of the ranking factors. AMP pages are rising fast. Therefore, when Google said that the page speed is becoming a mobile rating factor, it seems that mobile sites with AMP will see an increase in ratings and traffic.